Toms verhaal

Tom (42): ‘Voor iedere ondernemer is het goed om met Sandy in gesprek te gaan’

“Ondernemers zijn eigenwijs. Ik ook. Ik denk dat ik alles zelf kan en vraag niet graag om hulp. Ik was aanvankelijk sceptisch toen ik bij Sandy terechtkwam. Ik heb ADHD en een spanningsboog van vijf minuten. Het leek me toen niet realistisch om uren met een coach te praten. Maar nu moet ik daarom lachen.”

In 2017 begon Tom* als zelfstandig makelaar. Hij was blij met iedere aanvraag die op zijn pad kwam en werkte zo hard als hij kon: tachtig uur per week was snel ‘normaal’. De zaken gingen goed, maar tegelijkertijd was er steeds minder tijd voor een leven naast zijn werk. Tom stopte met sporten, had geen relatie en nauwelijks tijd voor vrienden. In november 2019 besloot hij om er iets aan te doen. Hij nam contact op met Sandy.

Iedereen die tachtig uur werkt heeft een goed inkomen
“Ik had het gevoel dat ik het goed deed, omdat ik veel opdrachten kreeg en uitvoerde. Er klopt ook iets niet als je het in deze tijden als makelaar niet druk hebt. Het leverde me ook een veel hogere omzet op dan ik van tevoren had verwacht. Sandy liet me inzien dat iedereen die tachtig uur in de week werkt doorgaans een goed inkomen heeft. Ik verdiende dan wel veel, maar het strookte niet meer met de rest.”

‘Nee’ zeggen hoort ook bij ondernemen
“Tijdens het coachproces viel alles samen. Ik had het te druk voor coaching. Wilde er maar één keer per maand tijd voor maken in plaats van één keer per week. Tegelijkertijd werd mijn vader ziek en toen werden andere dingen plotseling belangrijker. Sandy liet me inzien dat ‘nee’ zeggen ook bij ondernemen hoort. Ik ben gretig, dus dat is moeilijk voor mij. Maar na de eerste tien keer is het wel makkelijker geworden om het te zeggen. Ik ben ook gaan nadenken over de toekomst: iemand aannemen en dingen uitbesteden maken het er makkelijker op.”

Sandy adviseert vanuit haar expertise als ondernemer
“Wat echt fijn was aan de coaching is dat ik met iemand kon praten die gespecialiseerd is in ondernemen. Als ik het er met mijn vrienden of vriendin over heb, dan zeggen ze: ‘Dan neem je toch een keer niet je telefoon op.’ Maar zo simpel is het niet. Sandy kon me vanuit haar expertise adviseren. Ze leerde me dat ik mijn agenda niet goed gebruikte. Ik plande te strak, waardoor ik telkens weer over moest werken. Daar ben ik stukken beter in geworden. Ik werk met veel zelfstandigen samen vanuit hetzelfde kantoor. We lopen allemaal tegen dingen aan. Als je net begint heb je geen flauw benul van wat je doet. Het is goed om daarbij sturing te krijgen. Ik denk dat het voor iedere ondernemer goed is om met Sandy in gesprek te gaan.”

Tevreden met een zes
“Voorafgaand aan de coaching moest ik mijn leven op tal van punten een cijfer geven. Mijn vrijetijdsbesteding kreeg toen een drie, nu een zes. Ik ben daar best tevreden over. Ik wil naar een acht, maar de ontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Tachtig uur in de week werken is nou eenmaal soms nodig als makelaar. Met Sandy heb ik een betere basis gecreëerd. Ik onderneem weer sociale activiteiten in het weekend en ik heb een vaste relatie. Mijn vriendin plant graag alles ver vooruit. Over zeven weken gaan we bijvoorbeeld met vrienden ergens heen. Ik vind het lastig dat dat al vaststaat, maar als ik er eenmaal ben, ben ik heel blij dat het gepland was.”

*Tom is gekozen als fictieve naam, om de privacy van de cliënt te waarborgen. Deze persoon volgde in 2019 drie coachingsessies bij Sandy van Hees.